Το σχετικό αίτημα υπέβαλε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, η οποία το έκανε αποδεκτό. Σύμφωνα με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου έχει προκληθεί μεγάλο πρόβλημα από την εισβολή ενός τεράστιου πληθυσμού ακρίδων που ισοπεδώνει το φυτικό κεφάλαιο του νησιού.
Μιλώντας στο Σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ, η δήμαρχος του νησιού Μαρία Κακκαλή υποστήριξε πως «τον περασμένο Αύγουστο έγινε ουσιαστική δουλειά στην αντιμετώπιση του προβλήματος με τη σύμβαση που υπέγραψε ο δήμος Αγίου Ευστρατίου με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έγινε μελέτη του προβλήματος και κατατέθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπισή του. Μάλιστα οι επιστήμονες προχώρησαν σε τρεις στοχευμένες επεμβάσεις με οικολογικά σκευάσματα, που έφεραν αποτέλεσμα. Στη συνέχεια η συνεργασία αυτή διευρύνθηκε με τη συμμετοχή και της περιφέρειας με στόχο την καταπολέμηση του φαινομένου αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτό θα επιτευχθεί με αεροψεκασμό ολόκληρου του νησιού καθώς ο πληθυσμός των ακρίδων έχει εξαπλωθεί σε όλη την έκτασή του».
δαπανεσ μη εκπιπτομενεσ στο φπα
χάρη μπουρνιά
πομπώδης λεξικο
Μετά την κήρυξη του νησιού σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης θα επισπευτούν οι διαδικασίες που μέχρι τώρα κολλούσαν στη γραφειοκρατία και σύμφωνα με τη δήμαρχο Αγίου Ευστρατίου μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να εξασφαλιστεί η αδειοδότηση και στις αρχές του Ιουνίου θα γίνει ο αεροψεκασμός. Επίσης θα διεκδικηθούν και αποζημιώσεις.
Τέλος η κ. Κακκαλή διευκρινίζει ότι το πρόβλημα με τις ακρίδες έχει επιπτώσεις στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο του νησιού αλλά σε τίποτα δεν επηρεάζει τους επισκέπτες.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου